Najlepsze patelnie do kuchni

Urządzasz swoją kuchnię albo właśnie rozmyślasz nad tym, czym zastąpić starą, porysowaną patelnię i nie wiesz co wybrać? Sprawdź najpopularniejsze rozwiązania i sam zdecyduj, które patelnie będą najlepiej pasowały do Twojego stylu gotowania!

Patelnie żeliwne – niezawodny wybór dla cierpliwych

Dawno temu nasze babki i prababki używały niemal wyłącznie ciężkich i nieco nieporęcznych patelni żeliwnych – z braku innych opcji. Z czasem coraz chętniej zastępowało się je patelniami z innych metali i tworzyw, które miały inne parametry, ale przede wszystkim były lżejsze. Dziś znów coraz chętniej powraca się do starych, dobrych rozwiązań, jakimi są patelnie żeliwne. Co w nich takiego wyjątkowego?

Wykonane ze specjalnego żeliwa, takie patelnie są bardzo ciężkie i mają grube, powoli nagrzewające się dno. To sprawia, że smażone na nich potrawy rumienią się równomiernie i w odpowiedni sposób. Cząsteczki żelaza mogą przenikać do potraw smażonych na patelniach żeliwnych, co wzmacnia ich wartość odżywczą i jest dodatkowym argumentem za ich kupieniem. Co ważne – nadają się również do używania na kuchenkach indukcyjnych! To jednak patelnie dla osób cierpliwych. Wymagają odpowiedniego czyszczenia, nie mogą być szybko studzone pod wodą, a od czasu do czasu należy je również zakonserwować, aby dłużej służyły i nie rdzewiały. Taka patelnia nie zsuwa się z kuchenki i choć jest ciężka – z czasem docenisz jej zalety. Główną jest oczywiście długowieczność – to patelnia, która przy odpowiedniej konserwacji przetrwa lata!

Patelnie teflonowe – dla tych, którzy szukają wygody

Lubisz, gdy na patelni można z łatwością podrzucić smażone warzywa bez używania łopatki i wysiłku, a także, gdy można używać jej bez używania dużej ilości tłuszczu? W takim razie patelnie teflonowe to doskonały wybór! Są lekkie, powleczone teflonem, który zapobiega przywieraniu potraw i bardzo szybko się nagrzewają. Również ich czyszczenie jest banalnie proste – nierzadko wystarczy tylko przetrzeć je papierowym ręcznikiem, ponieważ nic do nich nie przywiera. Warto dbać o swoją patelnię teflonową, aby dłużej Ci służyła – konieczne jest tu restrykcyjne stosowanie się do zasady przewracania potraw przy pomocy drewnianej, plastikowej lub silikonowej łopatki, ale w żadnym wypadku łyżki czy widelca! Ten rodzaj patelni to również jeden z najtańszych wyborów, jakich możesz dokonać.

Jaką patelnię wybrać?

Zastanawiasz się, która patelnia jest dla Ciebie najlepsza? Weź pod uwagę kilka kryteriów:

– odpowiedz sobie na pytanie, czy masz czas na długie nagrzewanie się patelni,

– sprawdź, która patelnia nadaje się do posiadanej przez Ciebie kuchenki,

– wybierz nieprzywierające powłoki, gdy lubisz gotować fit – z małą ilością tłuszczu,

– jeśli szukasz patelni na długie lata, bądź skłonny do kupienia droższego modelu, który trzeba co jakiś czas konserwować.

Z pewnością uda Ci się wybrać najlepszy model patelni, oczywiście biorąc pod uwagę również jej wielkość i wysokość rantów w zależności od tego, do czego ma służyć. Musisz jedynie określić, jaki styl gotowania i sprzątania w kuchni preferujesz – czy jesteś z tych, którzy wolą szybkość i wygodę, czy ceniących sobie wysoką jakość nawet w obliczu konieczności maksymalnej dbałości o swoje naczynia.

Author: dlaurbanisty.pl